Cancer

Reumatism -vanligare än man tror?

Varmt välkommen att ringa eller mejla oss om ni behöver hjälp!

Vi hjälper dig gärna med rådgivning gällande alla våra undersökningar samt besvarar dina frågor.

*” anger obligatoriska fält

Reumatiska sjukdomar är något som drabbar befolkningen i Sverige mer än man kanske tror.  Faktum är att en miljon människor i Sverige  har någon form av reumatism av olika allvarlighetsgrad. En del kan motverka den med medicin, andra kan behöva en operation. För vissa människor blir det ett livslångt lidande.

De flesta reumatiska sjukdomar är inflammatoriska, det vill säga att en inflammation i kroppen driver sjukdomen men inte alla.  Tecken på inflammation är smärta, rodnad, värmeökning, svullnad och nedsatt funktion

Många av sjukdomarna är autoimmuna, de angriper kroppens eget immunförsvar. Varför det är så vet man inte.

Cancer
Tidiga tecken och symtom

Huvudområden inom reumatisk sjukdom

Det finns fyra huvudgrupper inom de reumatiska sjukdomarna:

  • Inflammatoriska ledsjukdomar, så kallade så kallade artriter och spondylartriter. Hit hör till exempel sjukdomen Reumatoid artrit (RA) ofta kallad ledgångsreumatism.  Vanliga symtom är ledvärk, men även andra organ kan påverkas. 
  • Reumatiska systemsjukdomar
  • Degenerativa led- och ryggsjukdomar som t,ex Artros
  • Rörelseorganens lokala och generella smärttillstånd. Hit hör fibromyalgi.

Exempel på reumatiska sjukdomar symtom

Inflammatoriska sjukdomar

Gikt är en Inflammatorisk ledsjukdom som innebär inflammation i leder, ofta stortån. Tecken på Gikt är till exempel svullnader. En röd och svullen stortå är ofta ett tecken på gikt.

Reumatiska systemsjukdomar,

Psoriasisartrit orsakar problem med lederna, exempelvis i anklarna, fingrarna, handlederna, nedre delen av ryggen och tårna. Lederna svullnar och värker. Den här typen av reumatism drabbar främst personer som har psoriasis i huden.

Degenerativa led- och ryggsjukdomar som t,ex Artros

Artros sätter sig i lederna och kan drabba flera rörelseorgan i kroppen. Det är vanligast att få artros i fingrarna, höfterna, knäna eller ryggen. Man får ont och det kan bli svårt att röra sig.

Rörelseorganens lokala och generella smärttillstånd

Exempel på detta är Fibromyalgi, som innebär att man har ont i musklerna på flera ställen i kroppen och tål smärta sämre.  Sjukdomen pågår under lång tid, oftast åtminstone flera år. Det finns behandling som kan lindra denna.

All cancer är inte ärftlig

oftast åtminstone flera år. Det finns behandling som kan lindra denna.

Behandling av reumatiska sjukdomar

De flesta reumatiska sjukdomar är kroniska och något som personen ifråga får leva med livet ut. Motion och medicin kan dock lindra besvären. Det beror självklart på vilken sjukdom det är, men ofta hjälper det något om man har en eller flera reumatiska sjukdomar.

Varmt välkommen att ringa eller mejla oss om ni behöver hjälp!

Vi hjälper dig gärna med rådgivning angående alla våra hälsoundersökningar.

*” anger obligatoriska fält

ALLA VÅRA HÄLSOUNDERSÖKNINGAR

Rulla till toppen