HÄLSOUNDERSÖKNING MAXI-PLUS MAN 52 PROVER OCH 2 LÄKARBESÖK

Om cancertest

Mer om cancer

Våra hälsoundersökningar

Varmt välkommen att ringa eller mejla oss om ni behöver hjälp!

Kontakta oss nu om hälsoundersökning

*” anger obligatoriska fält

Om cancertest

Det vore en dröm att kunna diagnosticera cancer bara genom ett enda cancerprov, men det är
faktiskt sant att man kan upptäcka cancer med hjälp av ett vanligt blodprov.

LIGG STEGET FÖRE

Att ta CANCERTESTET

Blodproven tas venöst (dvs vanligen från armvecket) och analyseras av ett ackrediterat laboratorium som ger ett svar inom 5-10 dagar.

Hur fungerar cancerprov

Den bakliggande principen är att då en tumör utvecklats i kroppen så släpper den ut små delar av sig själv i blodet och dessa delar kallas för tumörmarkörer. Man kan med hjälp av blodprov mäta andelen tumörmarkörer i blodet. Om de stiger eller är onormalt höga är det en signal på att det föreligger en ökad risk för att det kan finnas i cancertumör i kroppen. Det innebär alltså inte att man har cancer – endast att risken är högre.

För att beställa en hälsoundersökning behöver du boka en tid på våran mottagning, detta gör du genom att ringa till våran mottagning på 08-122 000 20 eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.
HÄLSOUNDERSÖKNING MAXI-PLUS MAN 52 PROVER OCH 2 LÄKARBESÖK
Impotens

BARA BLODPROV ÄR INTE HELA CANCERTESTET

Tumörmarkör ska användas med försiktighet

Riktigt så enkelt är det dock inte att ta reda på om man har cancer eller inte. I verkligheten så är det förknippat med utmaningar hur man ska tolka tumörmarkörer och de bör alltid användas med försiktighet.

Olika typer av cancer och olika prov

Det finns cirka 200 olika typer av cancer och var och en av dessa sjukdomar har sina egna förlopp, vilket gör att de sänder ut olika tumörmarkörer. Det finns forskning på att hitta en gemensam tumörmarkör som reagerar på alla typer av cancer. På sikt kommer det förhoppningsvis att resultera i ett generiskt cancertest för all cancer.

Idag så finns det tumörmarkörer som är specifika för en eller några typer av cancer. På Boethius läkarhus så använder vi oss av de som vi bedömt som relevanta och med tillräcklig specificitet.

VAD ÄR SKILLNADEN HÄR

Tumörmarkörer är komplicerat

Tumörmarkörer är inte ett enkelt cancerprov utan är förknippat med många olika utmaningar i hur de ska tolkas. Till exempel så producerar kroppen egna markörer som syns i mätningarna. Ett högt värde kan därför till viss del förklaras av individuella avvikelser, likadant kan ett lågt värde påverkas
av individuella faktorer. Till exempel så påverkas tumörmarkörer för cancer i livmoder och äggstockar av menscykeln och även om kvinnan ammar eller är gravid.

Det är således av stor vikt att inte se tumörmarkörer som ett enkelt cancertest med ett klart ja/nej-svar. De ska tolkas med stor försiktighet av erfarna läkare. Höga värden betyder inte att en patient har cancer utan att risken för att hen har cancer är förhöjd.

Med detta sagt så finns det mycket att vinna på att vara proaktiv och regelbundet göra seriösa hälsoundersökning för att hitta tidiga tecken på sjukdomar – då det är lättare att göra något åt dem.

hjärn cancer

ALLA VÅRA HÄLSOUNDERSÖKNINGAR

VISA VÅRA ANDRA TJÄNSTER

Rulla till toppen